6 listopada 2023 r. klasa 2 wybrała się na wycieczkę do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego w Warszawie, aby wziąć udział w warsztatach edukacyjno – kulinarnych pt.: ,,Lekcja zdrowia”.
Podczas warsztatów uczniowie poznali zasady komponowania posiłków zgodnie z ,,Talerzem Zdrowego Żywienia” i wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. Przekonali się również, że smaczne i zdrowe posiłki można przygotować samodzielnie w łatwy i szybki sposób.
Pod opieką ekspertów z dziedziny żywienia dzieci przygotowały czekoladową pastę do chleba na bazie ciecierzycy – ciecierellę, smakową wodę do picia oraz pokrojone w słupki świeże warzywa, jako alternatywę niezdrowych przekąsek. Następnie nastąpiła degustacja dań, które wszystkim bardzo smakowały.
Na koniec każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy fartuch kucharski i broszurki z przepisami dań, które były przygotowywane podczas zajęć.
Wycieczka była bardzo udana i co ważniejsze, w istotny sposób wzbogaciła wiedzę dzieci na temat produktów korzystnych dla zdrowia.
Agnieszka Borowska – Syta